Lid worden? Inloggen!

Reisverbod zuid Afghanistan opgeheven

Carcasstro - maandag 7 april 2003 - 08:49


0

De Verenigde Naties hebben zondag een reisverbod voor eigen personeel naar het zuiden van Afghanistan opgeheven nadat het plaatselijk bestuur extra veiligheidsmaatregelen had genomen en honderen extra troepen inzette.


De VN-woordvoerder in Afghanistan, Manoel de Almeida e Silva, waarschuwde echter voor de nog steeds onstabiele situatie in het zuiden, waar Taliban-strijders zich zouden hergroeperen om de wankele regering van president Hamid Karzai onderuit te halen.

Het reisverbod werd ingesteld toen op 27 maart een medewerker van het Internationale Rode Kruis in Kandahar uit zijn auto werd gesleurd en doodgeschoten. Een aantal hulpagentschappen trokken daarop hun medewerkers terug uit de provincie terwijl anderen hun aanwezigheid sterk beperkten.

De gouverneur van de zuidelijke provincie Kandahar, Gul Agha Sherzai, gaf aanhangers van het verdreven Taliban-regime zondag 48 uur om het land te verlaten. Een paar uur eerder hadden Afghaanse soldaten twee Taliban-strijders gedood en zeven gearresteerd. De strijders hadden zich met bommen en munitie verscholen in de stad Spinboldak, dichtbij de grens met Pakistan.

President Karzai bood vorig jaar iedereen die diende onder het Taliban-regime amnestie aan. Maar zij hebben deze amnestie misbruikt, en nu zullen ze daarvoor gestraft worden, aldus Sherzai, die ook zei dat een aantal regeringsmedewerkers in het geheim nog voor de Taliban werkten. Onlangs arresteerden zijn troepen een van hun eigen commandanten. Al die personen moeten hun werk stoppen en binnen twee dagen Afghanistan verlaten, zei Sherzai, die de steun van Karzai beweerde te hebben.

UNICEF zei zondag dat dit jaar nog miljoenen dollars nodig zijn voor Afghanistan. Als de gezondheids- en voedselproblemen niet worden aangepakt, dreigt de verdere ontwikkeling van het verwoeste land in het gedrang te komen. Nog maar twee derde van de gevraagde 35 miljoen dollar is door donorlanden gestort. De kindersterfte ligt nog steeds extreem hoog, het vierde hoogste cijfer ter wereld. Een op vier kinderen haalt zijn vijfde verjaardag niet.

Toch was er ook goed nieuws: zes miljoen kinderen werden ingeënt tegen polio en elf miljoen tegen de mazelen, waardoor het aantal getroffen gevallen in Afghanistan dit jaar sterk is afgenomen.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij