Lid worden? Inloggen!

Vele internetsites over de oorlog om Irak

RobzQ - donderdag 27 maart 2003 - 18:27


0

Televisie, radio en kranten zullen hun uiterste best doen om zo veel mogelijk informatie te geven, maar lopen onvermijdelijk tegen hun eigen grenzen aan. Want zelfs een 24-uurs verslaggeving kan geen breed geschakeerde informatie geven, het internet is hier wel geschikt voor.

Vrijwel alle media gebruiken dan ook het internet om bijvoorbeeld achtergronden en portretten van de hoofdrolspelers op hun sites te zetten, allemaal zaken waar zij tijdens reguliere uitzendingen of in de dagkrant niet aan toe komen.

De echte nieuwsjunks die altijd en overal op de hoogte willen zijn, kunnen ‘iraq’ als zoekterm in een van de news-searchengines bookmarken. Het snelst met nieuwsindexering was deze week Google, terwijl All the web en Yahoo elkaar niet veel ontliepen.

En dan de sites die de verschillende media aanleggen. Op de portal omroep.nl is een speciale pagina gemaakt met links naar de dossiers van de publieke omroep. Alle dossiers hebben hun eigen verrassende elementen al zijn er natuurlijk wel overlappingen. NOVA heeft bijvoorbeeld een animatie vol aanvalsplannen, Twee Vandaag heeft zeer veel links en NOS Nieuws heeft het conflict in vraag en antwoord. Alleen Netwerk lijkt een ernstig technisch probleem met zijn dossier te hebben, want dat is nauwelijks aan te klikken. RTL4 heeft nogal wat videobeelden.

Uiteraard hebben de grote buitenlandse omroepen ook allemaal hun eigen Irak-hoekje. CNN heeft Showdown Iraq, de BBC Conflict with Iraq en de Wereldomroep Dossier Irak, met onder meer het evacuatieplan van Nederlanders in de regio. Waar echt het wachten op is, is de Engelstalige versie van Al Jazeera, die weliswaar steeds wordt aangekondigd maar nog steeds niet actief is.

Van de grote internationale kranten biedt The New York Times degenen die zich even door een vragenlijst heen willen worstelen om zich gratis te registreren, absoluut het meest. Allereerst is daar The Iraq Navigator, een verzameling links die ook door de redactie van The New York Times wordt gebruikt om achtergrondinformatie en gegevens dan wel statistieken over Irak te vinden. Dan heeft de NYT specialistische berichtgeving een eigen plaats gegeven. Zoals Dispatches van Michael Gordon over de militaire kanten van de oorlog; een aardig onderdeel van Standoff with Iraq is de discussie tussen de chefs van de verschillende Europese redacties van de NYT over de oorlog - en dan is er nog (voor al diegenen bij wie het Duits is weggezakt) de Engelse vertaling van de Irak-berichtgeving van Der Spiegel. Op de site van de Frankfurter Allgemeine Zeitung is na te lezen welke rol Irak in de Duitse verkiezingen speelde. Aardig in het dossier van The Guardian zijn de interviews met voor- en tegenstanders van de oorlog.

Is al deze informatie nogal westers gekleurd, het Iraakse ministerie van informatie geeft de Iraq Daily uit, terwijl het Iraakse persbureau INA het nieuws ook vanuit Iraaks perspectief brengt.

Naast de ‘officiële’ media zijn er op internet tal van ‘undergroundsites’ te vinden, waar vaak overigens heel interessante beschouwingen over het conflict te vinden zijn. Het Britse MediaLens trekt bijvoorbeeld veel grote journalisten en wetenschappers aan, zoals de Midden-Oosten-correspondent van The Independent Robert Fisk en de Amerikaan Noam Chomsky. Hun - en andere - bijdragen zijn ook te vinden bij Znet en Independent Media Center.

Irak houdt natuurlijk ook de wetenschappelijke wereld bezig,zoals het Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI. Het International Institute for Strategic Studies IISS bekijkt ook de kosten van de oorlog.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij