Lid worden? Inloggen!

Koe-rollator helpt zieke koeien op de been

RobzQ - woensdag 26 maart 2003 - 19:25


0

Negen studenten van de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Dronten hebben een koe-rollator ontwikkeld. Met het apparaat kunnen zieke koeien, die niet in staat zijn op te staan, op een diervriendelijke manier worden opgetild en vervoerd. Van de uitvinding zijn al enkele exemplaren verkocht, bevestigde een van de betrokken studenten woensdag.

De koe-rollator is een constructie op vier wielen met twee takels. Het apparaat kan over de koe heen worden gereden waarna de kont van het dier door twee steunen omhoog wordt gebracht. Hierdoor ontstaat er ruimte onder de borst, waar vervolgens een sjorband omheen wordt gespannen. Het dier hangt dan als het ware in de koe-rollator.

"Liggen is niet goed voor een zieke koe, want de doorstroming van het bloed in de poten wordt daardoor afgekneld", legt een van de studenten uit. "Wanneer een koe in de rollator hangt, blijft die doorstroming juist goed op gang en dat is ook weer gunstig voor het genezingsproces." Zieke koeien worden doorgaans op een veel hardhandiger manier op de been gebracht.

De studenten van de CAH hebben de koe-rollator gemaakt voor een schoolproject. Ze moesten een product bedenken en het op de markt brengen.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij