Lid worden? Inloggen!

Angst en paniekaanvallen door sterkere wiet

RobzQ - dinsdag 11 maart 2003 - 19:18


0

Staatssecretaris Ross van VWS komt met de waarschuwing dat onervaren wietrokers steeds meer kans lopen om angst- en paniekaanvallen krijgen omdat het THC-gehalte in cannabis in Nederland telkens hoger wordt.

Staatssecretaris Ross van VWS uit deze waarschuwing in een brief die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ross baseert zich op onderzoek van het Trimbos-instituut naar de sterkte van cannabis. Ross noemt de ontwikkeling zorgelijk.

Bij nederwiet, in Nederland gekweekte cannabis, was het percentage THC (tetrahydrocannabinol) volgens metingen van het Trimbos-instituut de laatste jaren (2000/2002) gemiddeld 15,2. In de periode 1999/2000 was dit nog 8,6. Buitenlandse wiet bevat, volgens recente metingen gemiddeld 6,6 THC.

Het ministerie wist al langer dat de cannabis steeds sterker wordt van samenstelling. Het besloot al eerder, onder meer, de voorlichting aan gebruikers op te voeren. De staatssecretaris wil dit beleid voortzetten.

Ross wil verder in juni ook maatregelen presenteren die onder meer problemen rond de drugsverkoop vanuit coffeeshops aanpakken.

De Nationale Drugsmonitor, een organisatie die is gelieerd aan het Trimbos-instituut, maakte dinsdag bekend dat het aantal cannabisgebruikers in Nederland nog steeds stijgt. In 1997 ging het nog om 326.000 personen. In 2001 waren het er al 408.000. Onder scholieren stabiliseert het aantal cannabisgebruikers zich. De onderzoekers geven geen verklaring voor deze stabilisatie.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij