Lid worden? Inloggen!

Nederland ruimt pluimvee

RobzQ - dinsdag 4 maart 2003 - 09:53


0

Het ruimen van mogelijk met vogelpest besmette boerderijen moet na een besluit van Minister van Landbouw Veerman in een verhoogd tempo ook 's nachts doorgaan.

De bewindsman is naarstig op zoek naar meer capaciteit voor het ruimen van bedrijven waarvan gedacht wordt dat daar vogelpest heerst. Nadat gisterochtend de ruimingsploegen begonnen in het Gelderse Laren, verhuisden ze aan het eind van de dag naar de Gelderse Vallei waar zich in Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude verdachte bedrijven bevinden.

Het aantal bedrijven waar vogelpest wordt vermoed, is gisteren opgelopen naar zeventien. Het daar aanwezige pluimvee wordt vernietigd. Dat geldt ook voor nog gezond pluimvee in een straal van 1 kilometer rond verdachte bedrijven.

De strengere regels binnen een zone van 10 kilometer rond verdachte bedrijven zijn ook nog van kracht. Veerman kondigde gisteravond wel aan dat vleeskuikens en eendagskuikens vanaf middernacht weer mogen worden afgevoerd van boerderijen buiten een straal van 10 kilometer rond Barneveld en Laren. Dit gebeurt om te voorkomen dat de kippenhokken overvol raken.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij