Lid worden? Inloggen!

Geen massavernietigingswapens in Irak

RobzQ - vrijdag 14 februari 2003 - 19:53


0

De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben in Irak geen massavernietigingswapens aangetroffen. Hans Blix, de chef van de inspectiemissie, heeft dat vrijdag gezegd in de Veiligheidsraad.

Tegelijk verklaarde hij dat van veel verboden materialen waarvan bekend was dat Irak erover beschikte, onduidelijk is waar ze zijn gebleven. Irak heeft de wapeninspecteurs niet gehinderd bij hun zoektocht, maar om resolutie 1441 van de Veiligheidsraad na te komen is alleen het openen van de poorten niet voldoende, gaf Blix aan.

De inspecteurs hebben slechts een klein aantal lege hulzen voor chemische wapens gevonden, die volgens de resolutie vernietigd hadden moeten worden. Het feit dat van veel verboden spullen nog onduidelijk is waar ze zijn gebleven, hoeft niet te betekenen dat Irak ze in bezit heeft. "Maar die mogelijkheid is niet uitgesloten", zei Blix. "Als ze er zijn, moeten ze ter vernietiging worden aangeboden." En als ze er niet zijn, moet Irak dat kunnen aantonen.

Gesprekken met drie Iraakse wetenschappers hebben bruikbare informatie opgeleverd, zei Blix. Maar sinds de drie gesprekken, die op 8 en 9 februari achter gesloten deuren met Iraakse wetenschappers werden gehouden, is het de inspecteurs niet meer gelukt dergelijke gesprekken te regelen "op onze voorwaarden", zei Blix. "Ik hoop dat dit zal veranderen", aldus de inspectiechef. "We zijn van mening dat het houden van gesprekken zonder een derde partij erbij en zonder dat er opnames worden gemaakt de betrouwbaarste informatie kan opleveren."

Pas onder grote druk ging Bagdad akkoord met dergelijke gesprekken. Daarvoor stonden alle wetenschappers die door de inspecteurs werden benaderd erop dat er van het gesprek opnamen werden gemaakt en dat er een vertegenwoordiger van de Iraakse autoriteiten bij aanwezig was. Zo hoopten ze strafmaatregelen achteraf te voorkomen.

Blix zei te twijfelen aan de bewijzen die de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell onlangs in de Veiligheidsraad presenteerde voor de Amerikaanse stelling dat de Irakezen voor de komst van de inspecteurs bepaalde plekken grondig hebben schoongemaakt, om te voorkomen dat de inspecteurs op bewijzen voor het bezit van verboden wapens zouden stuiten. "In geen enkel geval hebben we overtuigende bewijzen dat het Iraakse kamp van te voren wist dat de inspecteurs op komst waren."
Wel stelde Blix vast dat Irak met de Al Samoud 2 een raket bezit die het niet mag bezitten, omdat het bereik boven de toegestane 150 kilometer ligt. Irak zou twee van dergelijke raketten in huis hebben.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij