Lid worden? Inloggen!

Deze website maakte gebruik van cookies. We gebruiken enkel functionele cookies die er zijn er om de gebruiksvriendelijkheid van de website voor onze gebruikers te verbeteren. Wij maken GEEN gebruik van trackingcodes, of andere advertenties / marketing gerichte cookies. (Meer informatie). Klik op OK om akkoord te gaan met het gebruik van cookies.

OK

Champagne

RobzQ - dinsdag 31 december 2002 - 18:51


0

Wie aan oud en nieuw denkt, denkt aan champagne. Als de klok twaalf slaat, wordt in menige huiskamer een grote fles champagne met een luide knal ontkurkt. Heel feestelijk vliegt de kurk naar het plafond en spuit de wijn uit de fles. Iedereen reikt snel een glas aan, want voor je het weet is de fles alweer leeg!

Maar wist u dat het eigenlijk niet op deze manier 'hoort'? Bij de echte champagneliefhebber klinkt er geen 'plop' en gulpt de wijn niet meteen de fles uit. Nee, de echte kenner haalt de kurk voorzichtig uit de fles waarbij er alleen een licht sissend geluid hoorbaar is. Een stuk minder spectaculair, maar zo blijft wel alle koolzuur in de fles. Alleen moet u voor het openen natuurlijk nog wel even dat stukje ijzerdraad van de kurk zien af te krijgen. In het Frans heeft dit de prachtige naam 'muselet'. Dat klinkt een stuk poëtischer dan het Nederlandse 'muilkorf'. 
 
Wie de fles echter op de authentieke manier wil openen, gebruikt daarvoor een heuse sabel. Met een sierlijke beweging kan met één slag de kurk uit de fles worden geslagen. Ook daarbij is het niet de bedoeling dat de fles plopt.

Maar er valt nog veel meer over champagne te vertellen. U weet natuurlijk dat champagne genoemd is naar het gelijknamige gebied in Frankrijk. Maar wist u ook dat champagne onder meer gemaakt wordt van rode druiven? En dat de druk in een champagnefles kan oplopen tot wel 6 atmosfeer? Dat is twee keer zo hoog als in een normale autoband! Om die reden ook moeten de flessen aan speciale eisen voldoen. Wanneer de druk te hoog wordt mag de fles niet uit elkaar spatten. 
 
De flessen worden daarom zo gemaakt dat bij een explosie alleen de bodem eruit vliegt. Zonde natuurlijk - niet teveel schudden of in de zon leggen dus.

Champagne wordt overigens ook geleverd in grotere flessen zoals de 3 liter Jeroboam en de 6 liter Methusalem. Het grootste model is de 15 liter Nebukadnezar. Deze gigant is nauwelijks te tillen en schenkt bepaald niet eenvoudig. Flessen van dit formaat zijn zeer moeilijk te blazen. Vandaar ook dat het huis Cherbaut op een Nebukadnezar maar liefst zo'n 450 euro statiegeld geeft. Die gooi je dus niet in de glasbak!