Lid worden? Inloggen!

Zeven Kleuren Geel

Storm Alliance - vrijdag 25 januari 2013 - 10:50


2

"I looked up the definition of cheat and the definition of cheat is to gain an advantage on a rival or foe that they don't have. I didn't view it that way. I viewed it as a level playing field."

Image : http://img90.imageshack.us/img90/6483/martk.jpg

Zand Geel

Je bent een veelbelovend talent en je wordt aangenomen bij een prof-team. Je komt terecht in een wereld waar van oudsher allerlei grenzen worden opgezocht, én overschreden, om de top te bereiken. Een omgeving waar romantische verhalen de ronde doen van geprepareerde renners, wonderpillen en een terloops toegediende injectiespuit. Je gaat ervoor, de top, de status, het heldendom. Je hebt immers de kanker al overwonnen, niets hoeft je meer in de weg te staan. En er is natuurlijk een nieuw wondermiddel dat niet op te sporen is.

Ivoor Geel

Je verzamelt een gevolg om je heen dat je steunt in je doelstelling en je manieren deze te bereiken. Een ieder die de ethiek van je methodes ter discussie durft te stellen wordt de deur gewezen en afgedaan als leugenaar. Je organiseert en bestuurt een groep volgelingen naar een uitzonderlijk gedisciplineerde machine. Je hebt de vinger aan de pols van alles wat zich binnen het team afspeelt en schept daarmee een prachtige illusie van de held die zichzelf uit de modder trok, de dood in de ogen zag, om vervolgens de meest prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld te winnen.

Goud Geel

De wereld ligt aan je voeten, idolate fans volgen je overal. Je verlaat je vrouw voor een beroemde popzangeres en wordt een graag geziene gast in allerlei televisie programma's. En alles gebaseerd op een leugen die je vastberaden in stand houdt. De sky is helemaal niet de limit, jij gaat ver daarbuiten…. je máákt je eigen wereld. Jij bént je eigen wereld.

Briljant Geel

De liefdadigheidsorganisatie die jouw naam draagt, begint mega-proporties aan te nemen. Het lijkt wel of iedereen in de wereld met een geel polsbandje loopt. Supporters, beroemdheden en journalisten [op die paar na dan] houden zielsveel van je. Eigenlijk kan je het niet anders zeggen: "Ik bén God". Soms worden er misschien wat speldenprikjes uitgedeeld aan het waarheidsgehalte van het prachtig gespinde verhaal, maar wie kan je wat maken?! Zuurpruimen zijn er altijd.

Signaal Geel

Een oud teamgenoot wordt betrapt op doping en beweert tijdens zijn verdediging dat de grootste der groten aller tijden óók al jaren geen schone wedstrijd meer heeft gereden. Beschuldigingen waren er hier en daar altijd al wel geweest, maar deze keer lijkt er meer gehoor aan te worden gegeven. Het fundament wankelt.

Gelukkig liggen de zeven vette jaren achter je, er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Een positieve test is nooit gevonden, wat je dan ook te pas en te onpas verkondigt en laten we wel wezen, grote bomen vangen veel wind. Om je woorden kracht bij te zetten kondig je zelfs je comeback aan! Je keert terug in het peloton, want, eerlijkheid is alles: de renners van tegenwoordig zijn te saai voor woorden. Een nieuwe held is niet opgestaan, dus de oude voelt zich gedwongen terug te keren.

Zwavel Geel

De controlerende instanties, die wel of niet op de hoogte waren van alle capriolen rondom jouw persoon, raken geïrriteerd. Topsport gaat in eerste instantie om het verhaal, niet zozeer om de prestatie of de ethiek. Zij begrijpen dat als geen ander. Maar er moet natuurlijk wel ruimte blijven voor een nieuw verhaal. En het oude verhaal moet de ruimte krijgen om te groeien in de geschiedenis, zodat het geplaatst kan worden naast dat van de Kannibaal en andere helden van weleer.

Een held die weigert te stoppen laat de sport doodbloeden. Er wordt voor een keer écht onderzoek gedaan, de meeste teamgenoten van vroeger zijn met pensioen en bereid te praten. Een vuistdik dossier wordt aangelegd. Het wordt gepresenteerd, de wind draait en een ander verhaal komt bovendrijven. Even spannend, maar minder romantisch, het gaat de kant op van een griezelverhaal. Wat doe jij met deze kennis?
Je twittert een foto van je overwinningen en doet er verder het zwijgen toe, niemand kan je iets maken …. toch?

Zink[end] Geel

Vervolgens zit je na een maand of vier op de bank te verkondigen dat je een pestkind bent. Dat je jezelf niet herkent in hoe je je hebt gedragen door de jaren heen. Dat je moeder gebroken is, dat je kinderen nog steeds van je houden. Dat je ex-vrouw bang is voor de gevolgen, dat het je vijfenzeventig miljoen dollar heeft gekost. Natuurlijk ben je in therapie, hoe kan het ook anders.

Je schept een nieuw verhaal, dat van iemand die bijna niet anders kon dan op deze manier te werk gaan. En van iemand die zich hield aan de ongeschreven regels van het spel, waarin alles om vals spelen draait, maar waar jij gewoon iets beter was dan de rest. Van een cultuur die je weliswaar niet hebt gestopt, maar zeker ook niet hebt uitgevonden. En van iemand die dus niet heeft vals gespeeld, alleen maar mensen heeft gekwetst, betreurenswaardig dat wel, maar geen reden om je de mogelijkheid tot competitie te ontnemen.


Vals spelen

Topsport is als [goede] kunst: Het verhaal boeit je en je kunt het steeds opnieuw ervaren, maar de uitkomst is telkens anders. In die zin is het een reflectie op het leven, een verbeelding van het gevecht met jezelf dat het leven is. Naar mijn bescheiden mening zouden mensen die een individuele topprestatie neerzetten geen vriendelijke persoonlijkheid mogen bezitten. Dat maakt ze juist minder menselijk. Hoezo rekening houden met de supporters, de pers of andere deelnemers? Als je alles geeft voor dat ene, hoe kun je dan nog energie over houden voor publicitaire bezigheden?

De sporten die ik volg zijn onder te brengen in de klasse: Endurance. Ik houd ervan als de deelnemers gesloopt raken door hun inspanning. Coulthard die vertwijfeld rondkijkt na de race en zijn eigen auto voortduwt; Rasmussen die tijdens de tijdrit niet meer weet waar hij het moet zoeken, verkeerd rijdt en de berm in vliegt. Drie motorcoureurs die ieder een andere kant op rijden en elkaar wanhopig beloeren: allen verdwaald in de oneindige zandvlakte van Mali.

In dat licht beschouwt is de sportieve carrière van Armstrong een prestatie van ongekend formaat. Meer dan dertien jaar liegen dat het gedrukt staat en er alles voor overhebben om dat verborgen te houden. Zelfs onder ede de waarheid niet vertellen en een ieder die een tip van de sluier probeert op te lichten frontaal aan te vallen en er een schadeclaim tegen in te dienen. Ik zou het niet kunnen. Je kunt er van alles van zeggen, maar hij heeft zich zeker door wat persoonlijke grenzen heen gebroken.

Echter, ik zag nog steeds niet de vertwijfeling, de vermoeidheid, de radeloosheid. Er was geen teken van de inspanning op je gezicht af te lezen. Net zoals je koerste, berichtte je over je val. Onaangedaan en met oog voor de supporters, de pers en de andere deelnemers.

Je hebt blijkbaar nog steeds reserves, juist daarom speel je vals!

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij