Lid worden? Inloggen!

De verloren sexappeal van Microsoft

RobzQ - donderdag 29 november 2012 - 16:56


0

De titel zegt het eigenlijk al: Microsoft is niet meer zo sexy. Het bedrijf is de saaie tante geworden waar op feestjes eigenlijk niemand meer bij wil zitten. Ja. Het is familie dus we nodigen haar iedere keer weer trouw uit, ze krijgt koffie en gebak en ze helpt ook altijd goed met opruimen. Erg nuttig. Maar leuk.. Nee. Je zou ze bijvoorbeeld niet uitnodigen voor een gezellig avondje met je vrienden. En haar een keer spontaan bellen doe je liever ook niet. Facebook of Twitter heeft ze niet.

En zo voelt Microsoft de laatste tijd ook een beetje aan. Zo hebben we Internet Explorer. Ja, kunt er wel mee het internet op, maar liever gebruik je een alternatief zoals Mozilla’s Firefox of Google’s Chrome. Microsoft probeert nog wel bij te blijven maar als we de statistieken mogen geloven dan daalt de browser al enige tijd in populariteit en het einde lijkt nog niet in zicht.

Of wat te denken van Office. Vroeger een handige suite waarmee je snel een briefje kon typen, een berekening maken in Excel of iets in elkaar klikken in Powerpoint. Nou wil ik niet zeggen dat dit tegenwoordig niet meer kan. Maar het is, voor mij in ieder geval, een stuk ingewikkelder geworden. Waar ik vroeger alle functies bijna blind wist te vinden ben ik sinds de invoeren van de nieuwe ribbons (knoppenbalken) alles kwijt. En als ik dan denk dat ik iets heb teruggevonden; dan blijkt de functie die ik zocht toch weer net ergens anders te zitten. Erg onhandig allemaal. En ik krijg de indruk dat de interface eigenlijk alleen is gewijzigd om er beter uit te zien. Google werd immens populair door een minimalistische interface; dus dat moest Microsoft ook hebben. Echt beter is het er niet van geworden.

Uiteraard is concurrent Google ook niet stil blijven zitten. Die bieden al enige tijd Google Docs aan waarmee het prima mogelijk is om documenten aan te maken via het web. Installatie van een zware office suite is niet meer nodig. En een dure Office licentie is ook overbodig geworden. En het spul doet precies wat het moet doen: eenvoudige documentjes maken. En wat doet Microsoft, uiteraard, die proberen nu nog te halen wat er te halen valt en bieden inmiddels ook een online variant van Office aan.

En zo kan ik nog wel een aantal andere voorbeelden aanhalen waarbij het bedrijf uit Redmond de slag heeft verloren: MSN is uit de markt gewerkt door Twitter en Facebook, Microsofts zoekmachine Bing slaat niet aan, Silverlight wordt ingehaald door HTML5, Hotmail, wat was dat ook alweer.

En dan hebben we sinds kort Windows 8. Het is je mogelijk al opgevallen dat Microsoft er alles aan doet om iedereen op de hoogte te stellen van de komst van hun nieuwste vlaggenschip. Reclames op TV, tijdens voetbalwedstrijden en zo’n beetje overal op het internet. Ze gooien je er dood mee. En uiteraard is deze versie van Windows nu nog beter als zijn voorgangers. Je kunt er mee browsen, foto’s bekijken en muziek luisteren en eigenlijk.. alles wat je ook al kunt met andere versies van Windows. Maar deze is beter. Echt waar. Want deze versie heeft Apps.. en Apps zijn hip. Net als Apple, Android en Chrome. Alleen jammer voor Microsoft: Blijkbaar kan het de ontwikkelaars van deze apps niet boeien. Ze maken hun Apps liever voor een platform wat wel wordt gebruikt; iOS of Android. De ontwikkeling van Apps voor het nieuwe Microsoft platform blijft achter bij de verwachting (of spreken we hier liever over hoop) van Steve Balmer en zijn kompanen.

Het lijkt er op dat Microsoft deze weer niet zal slagen. Ik heb tot nu toe nog niemand gesproken die enthousiast wordt van Windows 8 of de mobiele apparaten waar het systeem op draait. Ontwikkelaars hebben maar weinig zin om hun Apps over te zetten naar een systeem waarvan niet duidelijk is of de markt het zal accepteren. Ik heb zelfs al over een ontwikkelaar van spelletjes gelezen die hun games niet compatible gaan maken het nieuwste besturingssysteem. De vooruitzichten voor Windows 8 zijn niet goed.

Dat wil overigens niet zeggen dat Microsoft zomaar weg is. Inmiddels maken bedrijven over de hele wereld gebruik van Microsoft software. Zowel besturingssystemen als serverplatforms. En er ontwikkelen wereldwijd honderden bedrijven software voor het Microsoft platform. Microsoft zal niet zomaar verdwijnen. Maar wellicht zal het bedrijf wel verder veranderen. Meer naar de stoffige achtergrond verdwijnen. Net als die tante. Ze is er nog wel bij. Maar tijdens een feestje zit ze steeds vaker alleen.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij