Lid worden? Inloggen!

Vrouwen in China

lievelita - zondag 22 mei 2011 - 11:59


0

Hoewel China, in economische zin, steeds meer verwestert, is er ťťn groot verschil met het Westen. China heeft nooit een sexuele revolutie gekend. Terwijl het Westen de flower power periode beleefde, was in China de Culturele Revolutie aan de gang. Mensen die buitenechtelijke sex bedreven, en vooral vrouwen die dat deden, werden 'moreel verdorven' genoemd en publiekelijk beschimpt. En hoewel de hervormingen en het openen van de verbindingen met het Westen de laatste jaren leiden tot een sexueel ontwaken, zijn de sexuele mores nog steeds niet te vergelijken met die bij ons. Maagdelijkheid, en dus vooral bij vrouwen, staat in China hoog aangeschreven.

Daar moest ik aan denken toen ik onlangs voor een kleine vakantie in Xiamen, in Zuid-Oost China verbleef. Op een locale website, What's on in Xiamen zag ik een artikel over een personeeladvertentie die was geplaatst door een theeplantage in Xinyang.

Image : http://img861.imageshack.us/img861/5852/advertentie.jpg

De vertaling van de advertentie is deze:
"Op een prachtige plek in de West Jiuhua Mountains worden full-time theepluksters gezocht. Hiervoor komen in aanmerking vrouwen die geen sexuele ervaring hebben, een bh maat hebben van minstens cup C en geen zichtbare littekens of wonden op het lichaam hebben die zichtbaar zijn als ze een uniform draagt."
Volgens de advertentie moeten de vrouwen 'kou chun cha' (mond lip thee) plukken en dagelijks mond en lichaam goed reinigen.

De zogenaamde 'mond lip thee' is ontstaan uit een legende waarin thee werd geplukt door feeŽn met hun mond. Als op deze thee kokend water wordt gegoten dan stijgen er met de damp feeŽn op. Dat geeft een verfrissend aroma en de damp zou zelfs ziektes genezen. Die legende is aangevuld met een ander, veel recenter gebruik waarbij zestienjarige maagden thee plukken en die tussen hun borsten bewaren. Doordat de theeblaadjes de maagdelijke lichaamsgeur absorberen ontstaat een heerlijke thee.

De fabrikant van de 'mond lip thee' heeft van die combinatie zijn 'unique selling point' gemaakt. De pluksters plukken met hun mond en verzamelen de thee in een korfje dat tussen hun borsten hangt. Cup C is vereist om het korfje voldoende houvast te geven. De thee die hiervan het resultaat is krijgt hierdoor een imago van yin (vrouwelijkheid) en zuiverheid. Dat is een kwaliteit die vooral bij Chinese mannen hogelijk gewaardeerd wordt en bovendien hun fantasieŽn aanwakkert.

Image : http://img16.imageshack.us/img16/2307/borstkorfje.jpg

Het lijkt erop dat China zo langzamerhand honderd jaar wordt teruggezet. De 4 mei beweging, genoemd naar de studentendemonstraties op 4 mei 1919, was een beweging voor gelijkheid en het afschaffen van oude beperkende culturele tradities. Het kowtowen, het maken van een diepe buiging en knielen voor mensen die hoger op de maatschappelijke ladder stonden, werd afgeschaft. Het ritueel van voetenbinden van meisjes werd verboden. Het was het begin van de verlichting van het Chinese volk en luidde de geboorte in van het comminisme in China. Maar de laatste jaren begint het kowtowen weer te herleven als beleefdheidsvorm en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor het voetenbinden weer begint als mooie traditionele vorm van echte Chinese cultuur.

De Chinese man, en daarmee de Chinese vrouw, is geobsedeerd door maagdelijkheid. Veel Chinese mannen denken dat het copuleren met een maagd het leven verlengt. Oude boeken over sexuele technieken staan vol met dit soort bijgeloof. Er bestaat dan ook een bloeiende industrie die zich toelegt op het repareren van ontvliesde maagden.

In 1949 werd in China een wet van kracht die gelijkheid verschafte voor mannen en vrouwen. De vooruitgang op dat gebied is nog steeds gering. Het Centrale Comitť van de Communistische Partij telt 192 leden; 22 daarvan zijn vrouw. Veel banen staan alleen open voor mannen. Vrouwenmishandeling is in sommige delen van China een geaccepteerde manier van vrouwenbeheer. Ter gelegenheid van de Vierde Internationale Vrouwenconferentie van de VN in 2005 gaf de Chinese regering een 'White Paper' uit waarin ze stelde dat het probleem van ongelijkheid nog lang niet was opgelost. Toegegeven, je merkt daar niet veel van als je als rijke, goedopgeleide westerling China bezoekt. Maar onder dat dunne vlies van beschaafde, goed opgeleide mannen en vrouwen die je normaliter ontmoet, ligt een poel van middeleeuwse ellende die vooral vrouwen raakt.

Voorlopig drink ik geen Chinese thee.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij