Lid worden? Inloggen!

Naar de kapper

Storm Alliance - maandag 29 november 2010 - 10:16


0

In Nederland heb ik een hele goede kapper. Zo goed dat ik hem hooguit drie keer per jaar zie. Mijn laatste bezoek dateerde echter alweer van juli jongstleden, dus het werd wel eens tijd. Wel een gok natuurlijk, want het is nu eenmaal zo dat in China de meeste mensen Aziatisch haar hebben en dat is toch echt heel anders.

In Cao Changdi, de wijk in Peking waar ik verblijf is denk ik n op de drie gebouwen een kapperszaak, keuze genoeg. Chinezen gaan graag naar de kapper. Het zit altijd wel vol. Dus welke is nou goed? Gelukkig had een tip: die ene tegenover het openbaar toilet, das een goeie.

Image : http://www.zqcentral.com/sitegfx/bigpix/kapper.jpg
de kapper

Om kwart over twaalf sta ik voor de deur. Een dichte deur welteverstaan. Op het raam hangt een A4-tje met een heleboel Chinese karakters en ook "12-23". Zou dat betekenen van 12 tot 11 uur open? Ik kijk vragend om me heen, spiedend naar iemand die ik mij kan bevestigen dat de kapperszaak open zou moeten zijn.

Een meisje komt aanlopen en ook zij kijkt op het A4tje met vragende ogen. Ik wijs op mijn klok, ze knikt ja en rammelt aan de deur. Gelukkig, ik heb het begrepen, hij hoort open te zijn. Zij blijft wachten, dus ik ook. Wachten op wat komen gaat.

Even later komt er een oude man aanlopen volledig in het roet en doet de deur open. Is hij de kapper? Gaan die vingers in mijn haar? Ik wandel achter hem aan en zie een dooie vis in een bak met water liggen. Tja, die nare shampoo luchtjes ook altijd. De man wijst naar de klok en begint te bellen. Het meisje zegt: "10 minutes". Ik denk niet dat hij de kapper is.

Een paar minuten later komt er iemand helemaal ingepakt tegen de kou op een scooter aangereden. De zoon; de kapper, denk ik. Hij loopt naar binnen, zet de televisie aan en giet een thermos met water leeg in een iets waarvan ik dacht dat het de airco was. Vervolgens trekt hij eerst een laag of drie uit en kijkt om zich heen. Het universele knipgebaar doet wonderen. Ik mag op een soort ligbed gaan liggen en krijg een stekkerblok op mijn buik. De airco blijkt een douche installatie te zijn waarmee mijn haar wordt gewassen. Vervolgens word ik naar de [enige] kappersstoel gedirigeerd en krijg ik een overschort om. Dan wordt er eens heel erg goed naar mijn haar gekeken, of ik zelf even een scheiding wil aangeven.

Heel voorzichtig wordt er geknipt, met kleine beetjes tegelijk. De kam die gebruikt wordt heeft veels te grote tanden, mijn haar is veels te dun. Maar de kapper zet door en ongeveer een half uur later heb ik mijn eerste Aziatische coupe. Opgelucht kijkt hij in de spiegel: O.K.?

Image : http://www.zqcentral.com/sitegfx/bigpix/kapsel.jpg
het resultaat

Ach welja, het hangt in ieder geval niet meer in mijn gezicht en ik snap dat ik hier waarschijnlijk wat vaker naar de kapper moet dan bij mijn eigenste in Mokum

en dan noemt hij de prijs.

Ik snap ineens waarom het altijd zo druk is bij de kapper!

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij