Lid worden? Inloggen!

Nederlandse media gratis propagandamachine

Sen - vrijdag 8 augustus 2008 - 17:00


0

Het is zo makkelijk om woorden na te praten die in persberichten worden voorgekauwd, en de Nederlandse media doen dat maar al te makkelijk. Zo worden de vrijheidsstrijders uit de Chinese provincie Xinjiang Uighur aangeduid als Moslim-extremisten die natuurlijk ook meteen banden hebben met Al Quaida.

Er leven overwegend moslims in Xinjiang Uighur, dat waren de Oeigoeren allang voordat het land door China werd geconfisqueerd. Net zoals Tibet z'n eigen religie had voor en na de annexatie door China. Maar als Tibettanen een aanslag plegen, zijn het vrijheidsstrijders, terwijl hun lotgenoten uit Xinjiang Uighur Moslim-extremisten en terroristen zijn.

Dat haatzaaiende taalgebruik jegens Moslims wordt niet overgenomen uit overtuiging - zo denk ik - maar uit gemakzucht. Het is veel makkelijker om het stickertje terrorist op te plakken, dan goed onderzoek te doen naar een situatie en die situatie genuanceerd aan de lezers en kijkers te moeten uitleggen.

Betrouwbaar anoniem

En dan zijn er de "betrouwbare bronnen" en "deskundigen" die altijd meteen weten dat er banden met Al Quaida zijn. Wie zijn die bronnen en waar halen zij zo gauw hun info vandaan? Die bronnen zijn nog anoniemer dan Al Quaida zelf, maar media en lezers geloven ze klakkeloos. Terwijl de belangrijkste bron - de CIA - al vaak genoeg ontmaskerd is als leugenachtige propagandamachine voor de oliedorstige Amerikaanse overheid.

Leg eens uit, beste kranten en andere media, wie zijn die bronnen? Wie zijn er zo anoniem en tegelijk toch zo geloofwaardig dat ze op de automatische piloot nagepraat kunnen worden? Wie heeft zoveel wijsheid en connecties en tegelijk zo weinig eigen belangen, dat de verstrekte inhoud zomaar klakkeloos overgenomen kan worden?

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij